Výživa a doplňky
50 % úspěchu je ve stravě Nejen v kulturistice platí, že strava je klíčem k
úspěchu. Robby Robinson kdysi řekl: "stravování je všechno", věděl o čem
mluví!!! Každý má jiný metabolismus, o to je to těžší
Potraviny bohaté na bílkoviny |
||||
Potravina 100g | energie(kJ) | bílkoviny(g) | tuky(g) | sacharidy(g) |
Maso- kuřecí b. kůže | 327 | 14,5 | 1-5 | 0 |
Maso- krůtí | 498 | 15,9 | 2-10 | 0 |
Maso- králičí | 473 | 14,5 | 5,5 | 0 |
Maso- hovězí svíčková | 582 | 19,4 | 6,3 | 0 |
Filé z tresky | 310 | 16,5 | 0,4 | 0 |
Zavináč | 909 | 19,8 | 14,8 | 0 |
Porcovaný kapr | 398 | 14,4 | 3,8 | 0 |
Pstruh bez vnitřností | 222 | 10 | 1,6 | 0 |
Sardinky ve vodě bez soli | 735 | 15 | 12 | 2 |
Drůbeží párek | 904 | 13,8 | 15,4 | 2,1 |
Vepř. šunka odtučněná | 920 | 14 | 18 | 0,5 |
Vaječný bílek | 67 | 3 | 0,2 | 0,5 |
Sójové maso | 1442 | 49,6 | 2 | 30,9 |
Sójový sýr tou-fu | 356 | 14,4 | 10,5 | 5,2 |
Hrách suchý | 1390 | 23,8 | 1,4 | 60,2 |
Hrášek zelený | 171 | 3 | 0,2 | 7,6 |
Hrášek sterilovaný | 293 | 4,9 | 0 | 14,1 |
Čočka suchá | 1377 | 25 | 1 | 59,5 |
Fazole suché | 1386 | 21,4 | 1,6 | 61,6 |
Fazolky zelené | 163 | 2,4 | 1 | 5 |
Fazolky sterilované | 163 | 2 | 0 | 8 |
Nízkotučné mléko 0,5% | 150 | 3,2 | 0,5 | 4,6 |
Nízkotuč. jogurt | 430 | 5,4 | 1 | 9 |
Odtučněný tvaroh ovocný | 360 | 13 | 1 | 9 |
Žervé 50 % t. vs. | 804 | 12,4 | 15 | 1,8 |
Nízkotuč. tavený sýr 30 % | 783 | 19,6 | 11,4 | 0,8 |
Spišská bryndza 33 % | 980 | 20 | 8,7 | 19 |
Podmáslí | 180 | 3,7 | 1 | 5 |
Olomoucké tvarůžky | 574 | 30 | 0,8 | 2 |
Potraviny bohaté na sacharidy |
||||
Potravina 100g | energie(kJ) | bílkoviny(g) | tuky(g) | sacharidy(g) |
Ovesné vločky | 1624 | 13 | 7 | 68,3 |
Ochucená musli směs | 1624 | 8 | 10 | 60 |
Musli tyčinka Sport | 1745 | 8,9 | 10 | 69,9 |
Musli tyčinka meruňková | 1527 | 6 | 7,4 | 66,1 |
Dalamánek tmavý | 1118 | 6,4 | 0,9 | 57,4 |
Chléb Graham | 1122 | 11,6 | 1,6 | 51,7 |
Chléb Vita | 1063 | 5,9 | 1,4 | 53,8 |
Pražské špagety | 1510 | 11 | 1 | 77 |
Rýže ve var. sáčku | 1530 | 6,7 | 0,4 | 80,4 |
Kukuřice suchá | 366 | 9,9 | 4 | 73 |
Corn flakes | 1553 | 7,8 | 0,7 | 82 |
Bramborové knedlíky v prášku | 1385 | 9,9 | 1,6 | 71,8 |
Sušené meruňky | 1089 | 4,6 | 1 | 65,8 |
Sušené švestky | 963 | 2,5 | 0,7 | 60,4 |
Med | 1260 | 0,2 | 0 | 77,9 |
Jednoduché cukry a vláknina |
||||
Ovoce průměr | 200 | 0,5-1 | 0,1-0,4 | 8-16 |
Zelenina průměr | 100 | 1-2 | 0,1-0,5 | 2-6 |
Ostatní |
||||
Džus pomerančový 100 % | 177 | 0.7 | 8.6 | 0,2 |
Kečup Otma | 481 | 1 | 2 | 19 |
Polévka-Thajsko - 1 porce | 754 | 6 | 0,5 | 38 |
Dom. hovězí polévka Maggi-1 porce | 257 | 2,2 | 1,3 | 10 |
Kuřecí polévka s těstovinou-1 porce | 184 | 2,3 | 0,5 | 7,5 |
Rajská polévka s rýží-1 porce | 433 | 1,9 | 0,5 | 21,4 |
Ostatní doplňky výživy :
Kustovnice Čínská
Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě! Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium které se v potravinách nachází jen velice zřídka a působí proti rakovinovým buňkám), jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče betakarotenu, jsou bohatější než mrkev. V Goji nechybí ani vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nelze nezmínit protizánětlivý činitel betasisterol a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které odstraňují volné radikály čímž zpomalují proces stárnutí; posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový (hypofýzu) k vylučování regenerativního růstového hormonu.
Lež má dlouhé nohy - L KARNITIN
nebo se to říká jinak? Začneme od lesa. V posledních měsících se tu objevil nový web, na kterém publikují nějaké podivné články! Prý L - karnitin není spalovačem a Hašek není bůh! Kdybych se zeptal 10ti lidí v posilovně na to, co by mi doporučili za doplněk stravy na hubnutí. Vsaďte se, že mi 9 z 10ti řekne: „kup si karnitin!“. Hmm, to je divné. V tomto článku podloženém fakty jsem se dočetl, že karnitin s největší pravděpodobností nefunguje co by „spalovač“. Proč si všichni okolo myslí že je to jinak? Kladu si otázku, co je špatně… Že by peníze? Ještě něco? Peníze? Ano, peníze jsou vždy až na prvním místě.
Kauza CARNITIN pravděpodobně vznikla z fyziologicky známého faktu, že tato látka transportuje mastné kyseliny do mitochondrií a podílí se tedy přímo na metabolizaci tukových zásob. Tohoto dogma se chytli lidé, kteří z prodeje karnitinu mohli mít užitek. Stačilo uchopit pouze část informace a máme nové tvrzení. Kteří lidé? Výrobci? Prodejci? Někteří odborníci na výživu? Pravděpodobně. Pak už jen bylo vhodné masírovat veřejnost reklamou tak, že dnes má každý pod pojmem L - karnitin zafixované hubnutí. Všude přítomná reklama se na nás valí ze všech stran a rčení, že „stokrát opakovaná lež se stává pravdou“, nabývá na významu.
Tato absurdita je dotažena do krajnosti tak, že tuto látku najdete i v minerálkách, džusech nebo tyčinkách. Většina takových produktů má poměrně vysoký obsah sacharidů (respektive energie), takže je až ironické tvrdit, že karnitin uvnitř obsažený, spálí nějaký tuk z Vašeho podkoží… (i kdyby fungoval). Prodejci a výrobci zkrátka využívají tento pojem jako prodejní artikl, kde to jen jde. Ale pozor, karnitin funguje jen když budete cvičit! Nic není zadarmo, pochopitelně.
Věty podobného ražení slyším velice často, když se pouštím do debaty s někým, kdo si karnitin pochvaluje. Ovšem, cvičení je velice dobrý způsob jak snižovat procento tělesného tuku. Skoro tak dobrý jako úprava jídelníčku. Tak proč si nekoupit ještě jeden (dva, tři) karnitin, když mi pomůže v hubnutí?
Vidíte tu provázanost? Jak se v tom má normální člověk vyznat? Reklama, manipulace faktů, beznaděj. Stále se divím, že nepadly žádné žaloby ohledně klamavé reklamy. Fikce „v bledě modrém“ nám běhají před očima každý den u sledování TV. Aneb s Activiou (Actimelem) na věčné časy. Jsou Activia nebo Actimel opravdu tak báječné jak se nám snaží reklamy namluvit? Stojí ten malý flakónek za 18kč? Jak je to doopravdy? V Activii jsou probiotické kultury bakterií (které mají pozitivní vliv na organizmus), tak jako v ostatních mléčných produktech (jogurtech, kysaném mléku, kefíru, …). Podle testu MF Dnes sice vyšlo, že Activia měla nejvyšší obsah těchto bakterií, ale i když byly výrobky testované v poslední den spotřeby, všechny měly požadované minimální množství určené zákonem (10 000 000 živých organizmů / 1g). Podle vyjádření několika odborníků z hygienických a zdravotních ústavů, je i minimální množství určené zákonem vyšší, než-li terapeutické (minimální množství nutné k projevu pozitivních účinků). Nevím, proč si kupovat 113g za 18kč, když mám v „krámě“ 500g za 8kč. Opět krásná ukázka toho, jak prezentovat (necelý) fakt po svém. Naštěstí ale za svoje peníze něco dostanete, narozdíl od karnitinu.
Jak funguje KREATIN
Kreatin ve formě kreatinfosfátu (fosfokreatinu) je důležitým zdrojem energie pro svalové buňky. Jediná forma energie, kterou jsou svalové vlákna schopné využít, je chemická energie akumulovaná v tzv. makroenergetické vazbě molekuly adenozintrifosforečné (ATP). Během intezivního cvičení trvajícího přibližne 30 sekund je kreatinfosfát rozšťepený na kreatin a fosfát a uvolněná energie je použita na obnovu primárního energetického zdroje - ATP. Výkonnost klesá s poklesem množství kreatinfosfátu, protože chybí potřebná regenerce ATP na pokrytí engetické potřeby svalů při cvičení. Jednoduše řečeno, čím větší zásoby kreatinu (kreatinfosfátu) máme, o to délé je sval schopný pracovat. Kreatin monohydrát je používaný jako doplněk výživy za účelem zdroje kreatinu, nakolik na rozdíl od kreatinfosfátu je absorbovaný v nezměněném stavu. Chemický vzorec kreatinu monohydrátu je C4H9N3O2.H2O a jeho odborný název zní metylglykozamín. Jak funguje KARNITIN? „Hlavní úlohou karnitinu v těle je stimulovat transport mastných kyselin s dlouhým řetězcem přes vnitřní membránu mitochondrií. Dochází k tomu aktivací enzymu, zvaného karnitin acyltransferáza (CAT1), který přenáší jednu skupinu tukových molekul k hydroxylové skupině karnitinové molekuly. Výsledkem je produkt, zvaný O - acyl karnitin ester, který pak prochází vnitřní mitochondriální membránou. Jakmile se dostává do mitochondrií, dochází ke zvýšení hladiny dalšího enzymu – karnitin acyltransferázy (CAT2). Výsledkem je vznik ATP, který může být ihned využit jako zdroj energie.“ (Embleton, Thorne, 1998, s.179) JENŽE hladina plazmatického karnitinu se při zátěži snižuje. Eventuální exogenní suplementací může dojít k maximalizaci hladiny karnitinu a opět se zvýší oxidace mastných kyselin. Tohle nám popírá výzkum pana Olli Heinonena v univerzitní nemocnici v Turku. Zabýval se vlivem intenzivního cvičení na hladinu karnitinu a zjistil, že i po tom největším zatížení se hladina sníží pouze o 1 - 2% , která jsou stejně za chvíli doplněna na maximum.